JAKOŚĆ MIODU
Miód najlepiej kupować bezpośrednio od pszczelarza. Pomijając przy tym pośredników oraz handlarzy, którzy są w głównej mierze winni kiepskiej jakości miodu . Miód powinien być pakowany w nowe czyste słoiki oraz posiadać etykietę z niezbędnymi informacjami dotyczącymi jego pochodzenia, gatunku oraz podmiotu lub pszczelarza, który go sprzedaje. Bardzo istotny jest numer weterynaryjny, który poświadcza o nadzorze Powiatowego Lekarza Weterynarii nad pasieką oraz pozwolenie na sprzedaż bezpośrednią które można zweryfikować samemu pod adresemhttp://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=2189 klikając zakładkę „nieprzetworzone produkty pszczele”. Nasz numer to 26125630.
Kolejną sprawą, na którą należy zwrócić uwagę jest krystalizacja miodu. Każdy prawdziwy miód ulega procesowi krystalizacji, zmieniając stan z ciekłego (patoki) w stany (krupiec).To naturalny proces zachodzący w miodzie, który w żaden sposób nie pogarsza jego właściwości leczniczych, a tylko świadczy o wysokiej jakości. Krystalizacja może trwać do kilku miesięcy od chwili miodobrania. Miody, które spotykamy późną jesienią i zimą w stanie płynnym są bardzo podejrzane-jedynym wyjątkiem może być miód akacjowy. Miody takie zazwyczaj są rozpuszczane w bardzo wysokich temperaturach, a następnie długo przegrzane, przez co tracą wszystkie właściwości lecznicze, zmieniają barwę na ciemniejszą i stają się dla nas bezwartościowe- taki miód już ponownie nie skrystalizuje. Skrystalizowany miód możemy doprowadzić ponownie do stanu płynnego poprzez podgrzewanie go w temperaturze 42°C nie zmieniając jego cennych właściwości, w specjalnym urządzenieniu zwanym dekrystalizatorem. Tak rozpuszczony miód po jakimś czasie ponownie skrystalizuje. Należy się wystrzegać również miodu importowanego do Polski z całego Świata m.in. z Chin , który zawiera w sobie pozostałości antybiotyków, jak również pyłki z roślin egzotycznych-które bardzo często uczulają.
Nasz miód pochodzi wyłącznie z naszej pasieki, charakteryzuje się najwyższą jakością, pozyskiwany jest w przeznaczonej do tego pracowni pasiecznej, przez odpowiednie osoby, nie jest mieszany ani poddawany obróbce termicznej. Stawiając na jakość i naturalność nie ingerujemy w jego strukturę ponieważ sami go też spożywamy. Jest w 100% polskim, naturalnym miodem, pod którym podpisujemy się imieniem i nazwiskiem. Gwarantujemy najwyższą jakość- sprawdź nas!
KUPUJĄC POLSKI MIÓD WSPIERASZ RODZIME PSZCZELARSTWO!